En limentusiast takker af efter en menneskealder i branchen


En limentusiast takker af efter en menneskealder i branchen

Efter at have været på arbejdsmarkedet siden han var 14 år, har Asbjørn Tranekær fra PKI Supply besluttet at gå på pension d. 30. september. I løbet af sin karriere har han fra første parket oplevet limbranchens udvikling fra at blande lim i hånden og uden måleenheder til i dag, hvor der bliver brugt forskellige limsystemer og nye måder at lime på. 

For 74-årige Asbjørn Tranekær fra PKI Supply har det ikke været en nem beslutning at stoppe med at arbejde for at hellige sig et liv som pensionist. For med et arbejdsliv, som begyndte i 1961, da han blev fejedreng, har han ikke haft én eneste dags ledighed.

Og det var netop tjansen som fejedreng, der var skyld i, at Asbjørn Tranekær fik øjnene op for limbranchen. Han fik nemlig lov til at hjælpe til ved limpressen hos Gærum Dørfabrik, ligesom han hjalp med at blande limen. Hans mester, Finn, lærte ham dengang, at hvis han kunne nå at skrive ”Finn” med limen fra blandingspinden, inden lim var løbet af, så var det en god lim. Sådan en blandings- og målemetode var nok ikke gået i dag.

– Når jeg ser tilbage på min tid i limbranchen, så er der jo sket en kolossal udvikling. Det, der er sket fra min tid med Finn og frem til de avancerede måder, vi blander og udvikler lim på i dag, er jo utroligt. For mig har det været fantastisk at være med på sådan en rejse og opleve udviklingen. Det er også derfor, at det aldrig har været kedeligt at være en del af limbranchen for mig og derfor, det har været en svær beslutning at tage om at gå på pension, siger Asbjørn Tranekær.

Asbjørn Tranekærs karriere i limbranchen har budt på flere sceneskift. Han har både arbejdet som fabriksmand, hvor han producerede gulve og døre hos Jutland Profil og derfra fik erfaring med, hvad lim skal kunne i produktionen. Derudover har han også haft sin egen virksomhed, som han grundlagde i 2003 under navnet Tranekær Teknik, som beskæftigede sig med rådgivning og salg inden for varer til og fra træindustrien. I 2007 blev han en del af industrilimsproducenten PKI Supply i Fredericia, og han fulgte med, da PKI Supply i 2021 blev en del af Dana Lim.

– For mig var det en stor ting at blive en del af PKI Supply. Det er en virksomhed, hvor vi virkelig har forstået at hjælpe hinanden og have et godt samarbejde. Jeg har altid kunnet ringe til en kollega og få et godt råd eller hjælp, ligesom mine kolleger altid tilbyder at komme forbi og give en hånd, hvis det er nødvendigt. Det er en stor omvæltning, når man har været selvstændig, så det gode samarbejde og holdånden er noget af det, jeg kommer til at savne allermest, når jeg går på pension, siger Asbjørn Tranekær.

Udviklingen i limbranchen skal fortsætte

Beder man Asbjørn Tranekær kigge tilbage på de mere end 40 år, han har været i limbranchen og komme med hans bud på, hvad der har været det mest banebrydende i branchen, er han ikke i tvivl.

– Der er sket en kæmpe udvikling af forskellige slags lime. Før havde vi en urealim og en hotmelt, og det havde vi i mange år. I dag er der en række nye limsystemer og nye måder at lime på. Noget, der ikke kunne lade sig gøre i starten af min karriere, kan vi sagtens løse i dag. F.eks. lime til brandbeskyttelse af bygninger er en stor ting i dag, og havde det ikke været for de dygtige mennesker i udviklingsafdelingerne, så var det aldrig sket. Samtidig er der også sket utrolig meget på miljøsiden, hvor vi i PKI-regi har udviklet flere grønnere alternativer, som har overbevist selv de mest hårdnakkede kunder om, at der findes alternativer til den klassiske urealim, siger Asbjørn Tranekær.

Det har ikke været en nem beslutning for den 74-årige limentusiast at gå på pension og forlade et arbejdsliv, som, han selv siger, er en stor del af hans personlighed. Men nu er beslutningen truffet.

– Jeg er lige blevet 74 år, så jeg synes, det må være tid til at skrue lidt ned, men jeg glæder mig til at følge med fra sidelinjen, siger Asbjørn Tranekær.

I sin nye tilværelse som pensionist ser han frem til at få mere tid til at fiske, ligesom han også gerne vil have mere tid sammen med de tre børnebørn, hvor to af dem bor i Norge.

Asbjørn Tranekær stopper officielt d. 30. september 2021, men i forbindelse med hi-messen i Herning vil PKI Supply og Dana Lim holde en reception for ham, hvor kunder, samarbejdspartnere og venner af huset er velkomne til at kigge forbi. Receptionen finder sted onsdag d. 6. oktober kl. 14.30 på stand K8320.01 i Hal K.