Ny limmetode effektiviserer vinduesproduktionen


Ny limmetode effektiviserer vinduesproduktionen

Hos PKI Supply har vi haft flere succesfulde test med en helt ny metode til at producere og lime vinduesrammer med den specielt udviklede PUR hotmelt lim.

Limen hærder nemlig lige så snart, to emner er i kontakt med hinanden. På den måde tørretiden bliver reduceret markant, og vinduesproducenterne kan producere mange flere emner i løbet af en dag.

Metode og muligheder er udviklet i samarbejde med Obel P. Automation og Nordson Danmark A/S, der begge er store leverandører af maskiner til vinduesindustrien, træ- og møbelindustrien, byggeindustrien og til offshore-industrien.

– Vi ser et stort potentiale for vinduesproducenterne med den nye limmetode. Det er en lille ændring i produktionen, som vil gøre en stor forskel for en effektiv og rationel produktion. Vi spår, at vinduesprocenterne med den nye metode og vores PUR hotmelt lim i gennemsnit vil kunne producere op til 1 ramme per minut alt efter den tilhørende logistik, siger Asbjørn Tranekær, salgsagent hos PKI Supply.

PUR hotmelt limen er ligesom størstedelen af vores egenproducerede lime mærkningsfri, da koncentrationen af isocyanater og formaldehyd er meget lille. Derfor kan man nemt arbejde med limen i produktionen. Dog kræver det et nyt limanlæg for at kunne implementere den nye metode.

– Det vil være nødvendigt at investere i et nyt limanlæg, da vores PUR hotmelt ikke kan anvendes på de traditionelle limanlæg. Men med den øgede produktion og reduktion af spildtid i produktionen, tror vi på, at investeringen hurtigt vil kunne tjene sig selv ind. Samtidig kan man også udbygge det nye anlæg, så maskinen f.eks. også kan sætte beslag på vinduerne, siger Asbjørn Tranekær.

Limen, som i øjeblikket bliver afprøvet hos en række af vores kunder, har desuden vist sig at have en imponerende trækstyrke på 540-740 kg. pr. meter limfuge. Et positivt resultat, som vi er stolte af.

– I øjeblikket har vi primært testet vores lim og den nye limmetode hos vinduesproducenter, men det er bestemt også en metode, som vil kunne bruges i produktion af inventar, køleskabe og skibsbygning. Jeg tror, at mange forskellige industrier vil benytte sig af denne metode fremover, fordi man let kan kombinere det på mange måder. Man kan samtidig producere hurtigere og mere effektivt og benytte miljørigtige lime, siger Asbjørn Tranekær.

Generelt om PUR Hotmelt:
Polyurethane Reactive (PUR) Hotmelt er trykfølsom, og der opnås en øjeblikkelig og stærk binding når emner sammensættes.

Styrken øges efterfølgende, idet limen fortsætter med at reagere pga. fugtighed i bl.a. luften.

PUR Hotmelt har en højere styrke end almindelige hotmelts.